PHNjcmlwdCBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1pZD0iMTI0OSINCmRhdGEtb3V0c3RyZWFtLWZvcm1hdD0iZnVsbHNjcmVlbiIgZGF0YS1vdXRzdHJlYW0tc2l0ZV9pZD0iU1RCX0Z1bGxzY3JlZW4iIGRhdGEtb3V0c3RyZWFtLWNvbnRlbnRfaWQ9InZpa25hLnN0Yi51YSIgc3JjPSIvL3BsYXllci52ZXJ0YW1lZGlhLmNvbS9vdXRzdHJlYW0tdW5pdC8yLjAxL291dHN0cmVhbS11bml0Lm1pbi5qcyI+PC9zY3JpcHQ+

У Львові відкрили експозицію з шоколаду

Вікна-Новини

Вікна 18:00

Місто для ласунів. У
Львові відкрили експозицію, де з шоколаду відтворили принади міста. Для
цього знадобилося півтонни солодкого будматеріалу. Який він – Львів у
шоколадній мініатюрі – розкаже Левко Стек.

Екскурсії в музеї
шоколаду нічим не відрізняються від звичайних. Такий же ж гід, ті самі
історичні довідки. От лиш правила поведінки дещо незвичні.

Оленка Лаб’юк працює
в музеї від дня його створення. До цього 5 років виступала в театрі,
тому перед публікою страху не відчуває. Побоювання були лише через
власну фігуру, адже експонати дуже вже специфічні. Одначе поки що
тримає апетит під контролем. Знає, скільки праці вклали в ці будиночки,
картини та скульптури. Як виявилося, кондитерський матеріал надзвичайно
примхливий.

Олена Лаб’юк, екскурсовода:


Трішечки більше градусів – ми вже топимось. Трішечки менше –
покриваємось білим нальотом. Тут було дуже багато кондиціонерів. Це все
витримувалось. На протязі трьох діб монтувалась уся експозиція.
Працювало над нею велика кількість студентів Львівської академії
мистецтв.

Експозицію зробили
тематичною – про Львів. Тут усім відомий Оперний театр, головні храми
міста. Є також Ратуша – де засідають місцеві народні обранці. Із
солодощів відтворили навіть картини одного з тутешніх
художників.

Олена Лаб’юк, екскурсовода:

Шоколад моментально застигає на шоколадному тлі. Особливо якщо
холодна плитка. І також надзвичайно важко змішувати будь-які кольори.
Відповідно, щоб намалювати хоч щось, треба мати справді золоті
рученята.

Та гості музею не
зважають на труднощі виробництва. Постійно хочуть спробувати все на
смак. Тому, щоби хоч якось уберегти експонати від ласунів, пропонують
звичайні цукерки. Щоб отримати нагороду, треба, скажімо, перед публікою
освідчитися коханій.

Ті ж, у кого зі
словниковим запасом все не так добре, змушені доводити свою любов до
смаколиків у тривіальніший спосіб.

Щоправда, навіть
попри такі випробування, зізнаються відвідувачі, складно встояти перед
спокусою поцупити частину шоколадного Львова.

Простоять
кондитерські вироби півроку. Далі їх або продадуть із молотка, або
утилізують, адже тоді шоколад свої смакові якості вже
втратить.