На Запоріжжі кавун став причиною смерті однорічної дитини

Вікна-Новини

Вікна 22:00

На Запоріжжі помер однорічний хлопчик, поласувавши кавуном. Тиждень лікарі боролися за його життя, та марно. Батьки певні, що винен саме кавун. Бо рештками плода нагодували птицю й та здохла. У Харкові дитина наїлася кавуна так, що вже шосту добу – в реанімації. 12-річний хлопчик з’їв цілий плід – й уже надвечір того таки дня мав кровотечу з носа й температуру сорок. 
Олександр Дикань досі не може оговтатися – картає себе за те, що прийшов у гості до 12-річного племінника Славка з кавуном. Купив поблизу будинку, в ятці, яких нині десятки. Вже надвечір хлопець мав кровотечу з носа та високу температуру. До дитини не пускають – Славко шосту добу в реанімації. 
«Тяжелое дыхание, полусознательное состояние, температура 40,4, уже критическая. Врачи сказали, что еще бы час-два, у ребенка был бы отек мозга, и последствия уже были бы совершенно другие», – каже дядько постраждалого Олександр Дикань.
Дядько отруєного вирішив вдатися до власного розслідування: та повернувшись до ятки, де купував кавуна, не зміг побачити жодних документів. Викликав міліцію й написав заяву. 
Торговий пункт працює, і там продовжують продавати ті самі кавуни, що отруїли Славка. Люди купують, не питаючи, чи безпечно, й чи має продавець санітарну книжку.
Фахівці санепідслужби пояснюють: перевіряти, чи всі документи є в таких торговців, має міліція. Парафія санлікарів віднедавна, за новим законом, лише супермаркети та магазини. Та й туди прийти з ревізією партії баштанних, наприклад, можуть лишень раз на 5 років. Й попередивши завчасно. Проте будь-який продавець, наполягають у санслужбі, повинен мати коло себе посвідчення якості: де зазначено походження кавунів, й обов’язково дані дослідження «пестициди та нітрати в нормі». 

«До этого года эти точки обязательно согласовывались с органами санэпиднадзора, они приходили к нам в СЕС, в обязательном порядке мы проверяли эту продукцию на содержание нитратов. На сегодняшний день санэпидслужбой согласования на торговые точки как таковые не проводятся», – повідомляє Олена Свідова, спеціалістка з гігієни харчування СЕС України.
Як відрізнити кавун з нітратами від органічного? Спеціалістка каже, перш за все, рідина з-під ягоди не має бути рожевою або червоною, лишень трохи каламутною. Нітратний кавун на розріз блищить, виглядає глянсовим. Проте навіть всі ці поради не гарантують, що покупець не отруїться. Єдиний спосіб – питати сертифіката. 
«За півгодини ми об’їхали шість яток з кавунами, й на жодній нам не змогли показати сертифікат якості товару. Всі продавці, в один голос, твердять: документи є, але – не з собою. Це все одно, як інспекторові ДАІ, який зупинить Вас у дорозі, сказати: водійські права є, але вони – вдома», – дізнавалася журналістка Марія Малевська.
ВІТАННЯ!
Будь ласка, допоможіть нам покращити СТБ -
поставте 2 чесних галочки:

1.

2. Мені

Будь-ласка, заповніть всі поля