«Вікна» підрахували, скільки обійдеться українцям головний новорічний салат

Вікна-Новини

Вікна 18:00

Його готують з ковбасою, м’ясом, з горошком, і навіть з раками. Для українців – це просто головна новорічна страва, а для економістів – показник подорожчання та рівня життя. 
«Вікна» взялися порахувати, скільки ж обійдеться українцям цього року олів’є.
За провідницю взяли юну економістку Вікторію Оністрат.  Вона дізнається вартість продуктів, і обирає – середні за ціною. Купуємо продукти за традиційним радянським рецептом олів’є. Не забули за цибулю. Пригадали про солоні огірки. Беремо чотири штуки. Купуємо також маленький пакетик майонезу та 500-грамову банку консервованого горошку. На останок  ще три яйця та «лікарську» ковбасу. 
Нарізати та обчислити олів’є вже готується батько Вікторії, економіст Андрій Оністрат. Стверджує, що індекс олів’є – найбільш показовий спосіб порахувати рівень інфляції. Він поступається навіть  державній статистиці. Він пояснює – картоплю та моркву, ковбасу та яйця люди їдять щодня. Врешті, з цих неноворічних харчів виходить показова новорічна страва.
«Таким чином один кілограм олів’є обійшовся нам у 57 гривень за кілограм, або приблизно 6 гривень за порцію. Але ми скуповувалися в одному з центральних ринків Києва, ціни тут загалом вище ніж по Україні, тому я попросила сходити на ринки своїх колег в регіонах», – повідомила журналістка Галина Сергеєва.
«Все необхідне на новорічний стіл у нашому продуктовому кошику уже є. Це і ковбаса, 300 грамів 20 гривень, і відповідно майонез, таким чином, івано-франківцям олів’є цього річ обійдеться у 52 гривні», – відповіла журналістка Юлія Струк.
«Такий самий кошик із продуктами у Харкові коштував мені 58 гривень 10 копійок. Серед новорічної біганини покупці скаржаться: дуже подорожчала картопля. На Центральному ринкові Харкова за кілограм правлять вже від 10 гривень. І якщо брати не найдешевшу ковбасу, вона також стане в копієчку. Ми взяли “Докторську” по 73 гривні кілограм», – розповіла журналістка Марія Малевська.
А вона рахує індекс олів’є вже чотири роки. Саме журналістка Наталя Мічковська вигадала цей термін ще 2009-го. Каже, хотіла зробити українську версію всесвітньовідомого індексу Бігмаку. 
«Госкомстатовская статистика уже всем надоела, часто журналисты печатают индекс Бигмака, но он тоже не совсем наш, придумали индекс борща, вроде как украинский, но совершенно не новогоднее блюдо. И вот так вот мы сидели и придумали этот индекс оливье», – каже автор індексу олів’є Наталя Мічковська.
Наталя каже, індекс олів’є стосується лише подорожчання харчів. І хоча сама готує салат за дешевшим рецептом, все одно констатує – порівняно з минулим роком олів’є подорожчав.
А от знаний кулінар Ектор Хіменес-Браво взагалі не вірить жодним індексам. Переконаний, що скільки людей – стільки й різновидів олів’є. 
Спеціально для «Вікон» Ектор готує салат за саме тим, класичним рецептом кухаря Лоуренса Олів’є. Він бере великих раків, телячий язик та м’ясо курки. Додає картоплю, зелені оливи, та каперси. 
Власноруч, зі свіжих яєць, винного оцту та діжонської гірчиці готує соус. А ще додає шматочки холодцю. Таким чином, Екторів олів’є стає великих грошей – 150 гривень за кіло. 
ВІТАННЯ!
Будь ласка, допоможіть нам покращити СТБ -
поставте 2 чесних галочки:

1.

2. Мені

Будь-ласка, заповніть всі поля